BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Razvoj interpersonalnih vještina – Lejla Selimović

Na ovoj slici je predstavljeno nekoliko komunikacijskih vještina. Na slici vidimo četiri osobe koje prisustvuju sastanku. Prva komunikacijska vještina koju uočavamo jeste verbalna komunikacijska vještina slušanja jer je većina učesnika udubljena u temu sastanka (svi osim osobe broj četiri).

Kao drugu komunikacijsku vještinu imamo neverbalnu komunikaciju koja se manifestuje kroz nekoliko faktora.

Prvo, artefekti – odjeća, obuća, nakit –sve osobe sa slike su odjevene u formalnom stilu, što nam govori da je riječ o nekoj vrsti poslovnog sastanka, te da se osobe nalaze u poslovnoj atmosferi.

Drugo, izrazi licakod tri muškarca na slici vidimo zainteresiranost kroz blago sužene oči, čime nam odaju da obraćaju pažnju na  ono što se dešava i na sagovornika. Zatim, kod žene sa plavom kosom vidimo nezainteresiranost, što se manifestuje kroz pogled naviše, spojene obrve, te otvorena usta. Onda, žena sa crnom kosom – vidimo sreću koja se pokazuje kroz miran izraz lica, te razvučene kutove usana u osmijeh.

Treće, govor tijela – kod prvog muškarca sa lijeve strane vidimo prekrižene ruke što daje poruku da se muškarac nalazi u nekom odbrambenom položaju, te da se osjeća nesigurno. Kod muškaraca dva i tri ruke se nalaze na stolu što simbolizira neku vrstu otvorenosti, zainteresiranosti za ono što se dešava u tom momentu. Sljedeća osoba na slici ima glavu naslonjenu na ruku, te pognuto tijelo prema naprijed što šalje poruku da je nezainteresovana i da joj je dosadno. I zadnja osoba na slici sjedi uspravno, sa prekriženim prstima što šalje poruku da se osjeća samopouzdano.