BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

POK Mostar: Obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma

Zbog nedovoljne informiranosti, nažalost, često ne razumijemo i imamo strah od boljeg upoznavanja svijeta sindroma Down. Jedna riječ koja bi veoma lako mogla opisati ove ljude jeste ljubav! Živjeti s Down sindromom znači živjeti u apsolutnoj ljubavi. Down sindrom nastaje uslijed kromosomske aberacije na 21.kromosomu. On se javlja u svim obiteljima neovisno o rasnoj skupini, zdravlju roditelja, stilu ili ekonomskom načinu života. Znanstvena istraživanja su pokazala da jedno od 650 djece se rađa s ovim sindromom. Baš zbog toga je od iznimne važnosti da se educiramo kako bi mogli pokazati bolje razumijevanje i podršku osobama s Down sindromom i njihovim obiteljima!

PRONI Omladinski klub u Mostaru je obilježio ovaj dan informativno – kreativnom radionicom u četvrtak, tijekom koje su učesnici u kreativnom dijelu radionice imali priliku da kreiraju crteže i poruke koje smo iskoristili prilikom izrade ovog videa.

Obilježavanje je prošlo u pozitivnom duhu i šarenim čarapicama što je u potpunosti utjelovilo “Veselu stranu dlana”. Učesnici su istakli da im je radionica bila jako korisna i da su se malo bolje upoznali sa svakodnevnicom osoba s Down sindromom.

Aktivnost smo zaključili s važnom porukom koja glasi: “ Pravi prijatelj ne broji kromosome!”