BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Priručnik: Društvena transformacija i pomirenje u BiH

Ovaj priručnik zajednički je projekat organizacija koje su sarađivale na projektu Društvena transformacija i pomirenje (STaR): Centar za izgradnju mira (CIM), Mali Koraci, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), PRONI Centar za razvoj mladih (PRONI) i Karuna Center za izgradnju mira.

Priručnik detaljno prikazuje našu filozofiju u praksi, pristupu i metodologiji, kao i dijalog i alat za osposobljavanje u nadi da će biti od koristi drugim graditeljima mira u promociji društvenog oporavka u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i u drugim zemljama koje se oporavljaju od masovnog nasilja.

Projekat je u isto vrijeme uključivao rad kako sa odraslima, koji su preživjeli strahote rata u Bosni i Hercegovini, tako i sa mladima koji su odrastali pod sjenkom rata uglavnom u jako podjeljenim zajednicama, gdje su bili izloženi pristrasnim poslijeratnim narativima te imali malo prilika razumjeti proživljeno iskustvo i perspektivu druge strane.

U periodu od 2018. do 2020. projekat za Društvena transformacija i pomirenje (STaR) je bio implementiran na deset lokacija širom Bosne i Hercegovine (BiH). Projekat se fokusirao na preobražaje odnosa u poslijeratnom društvu izgradnjom posvećenosti ka međuetničkom poštovanju i saradnji u različitim grupama mladih i prenošenjem poruka o preobražaju i pomirenju široj javnosti u ciljnim zajednicama. Projekat je finansiran od strane USAID BiH.