BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

POK Mostar obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja se obilježava 10.10. svake godine i svrha obilježavanja ovoga dana podizanje je svijesti o problemima vezanim za mentalno zdravlje kao i pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i djeluju na poboljšanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

U cilju toga omladinski radnici i volonteri PRONI Omladinskog kluba Mostar je pozvao organizacije, stručnjake, kolege srodnih profesija, osobe raznih profesija pogotovo mlade osobe da odgovore što je za njih mentalno zdravlje i kako se možemo brinuti o vlastitom mentalnom zdravlju.

“Kada vas nešto boli fizički, kada se prehladite, boli vas glava, slomite nogu i sl. odmah tražite stručnu pomoć da riješite problem. Isto tako je s mentalnim zdravljem, kada vas bole misli potražite stručnu pomoć.“ su samo jedna od izjava naših govornika u videu.

Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, mentalno zdravlje je „stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban(na) pridonositi svojoj zajednici“.

Ostale izjave pogledajte u video prilogu!
Video kreirala volonterka Monika Bazina.

Zahvaljujemo svima što su izdvojili svoje vrijeme u ovaj video i nadamo se da će potaknuti sve, pogotovo mlade, osobe da se brinu za svoje mentalno i tjelesno zdravlje.