BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Omladinski rad u praksi – David Pavlović

Živjeti u slabo razvijenoj zemlji, u zemlji nezaposlenosti, u zemlji bez šanse, kod mladog čovjeka izaziva razočaranost, depresiju i želju za odlaskom. Prilika za mladu osobu je malo, ali postoji, jedna od tih prilika je omladinski rad. To je prilika za povratak u bolji život, za upoznavanje novih prijatelja, kulture, putovanja i za sticanje novih znanja.

Sama definicija omladinskog rada kaže da je to širok pojam koji pokriva širok dijapazon aktivnosti društvene, kulturološke, obrazovne, okolišne ili političke za mlade ljude u grupama ili individualno.

Mnogi mladi ljudi nisu dovoljno informisani o omladinskom radu, pa je potrebno da im se preciznije objasne neke stvari. Omladinski rad provode omladinski radnici koji su plaćeni za svoj rad ili ga obavljaju na volonterskoj bazi, a sprovodi se kroz neformalne ili informalne načine učenja, koji uključuju aktivnosti na dobrovoljnoj bazi. Omladinski rad ima za cilj da mlade uključi u društvo, kao i u procese donošenja odluka. On je zasnovan na potrebama mladih, posmatrajući mlade kao ravnopravne članove društva u kojem se nalaze i sa kapacitetom da doprinesu razvoju istog.

Prostor u kojem se okupljaju mladi i omladinski radnici naziva se omladinski klub i u njemu se održavaju omladinske aktivnosti. Pored omladinskih radnika, određene aktivnosti mogu da obavljaju i volonteri koji na dobrovoljnoj bazi rade na razvoju ličnog i šireg razvoja društvene zajednice.

Jedna od aktivnosti koje se mogu sprovoditi u omladinskim klubovima su radionice. Radionice su vođene i planirane aktivnosti koje se odvijaju u obliku grupne interakcije u kojoj učestvuje 5-20 učesnika. Svaka radionica je tematska i ima za cilj učenje na osnovu iskustvenog učenja. Radionice se mogu održavati i na otvorenom i onlajn prostoru, Mogu biti kreativne, edukativne i preventivne.

“Svugdje pođi, kući do dođi”, glasi narodna poslovica i svaki taj put kreće od vaše kuće. Svako ko je počinjao sa omladinskim radom počeo je u svom gradu, ali to je sami početak avanture koja se može doživiti u okviru omladinskog rada. Omladinski rad nudi mogućnost učenja putujući po zemlji i inostranstvu. Za to su zaslužne omladinske razmjene, treninzi i volonterske aktivnosti.

Omladinske razmjene okupljaju mlade iz dvije ili više zemalja na jednom mjestu i omogućava im da se bave jednom temom koja je svima interesantna.  Omladinske razmjene su odlična prilika za razvoj omladinskog rada u lokalnim zajednicama, jer unose interkulturalnu dimenziju i pružaju mladima mnogštvo uzbudljivih mogućnosti. Upoznavanje sa ljudima iz drugih zemalja širi njihove vidike i podstiče ih da stvari sagledaju iz drugačije perspektive.

Treninzi i umrežavanje su veoma značajni za razvoj budućeg saradničkog odnosa. Oni partnerskim organizacijama omogućavaju da se međusobno upoznaju, istraže mogućnosti za razvoj zajedničkog projekta.

Individualno volontiranje mladima omogućuje učestvovanje u svakodnevnom radu organizacija. Traje od 2 do 12 mjeseci. Mladi se mogu prijaviti za projekte u području socijalnog uključivanja, okoliša, kulture i slično u inostranstvu ili u svojoj zemlji.

Volonterski timovi su grupe od 10 do 40  mladih osoba iz barem dviju različitih zemalja koje zajedno volontiraju od dvije sedmice do dva mjeseca. Troškovi hrane i smještaja su pokriveni.

Omladinski rad je nekada riječima teško opisati. Sve te podjele i definicije izgledaju dosadno i ništa vam ne bude jasno dok ne vidite to u praksi. A kako da vidite praksu?

Potrebna je samo vaša želja i volja, uz pomoć kojih ćete pokupiti svo besplatno znanje koje vam se nudi. Za to su vam tu na raspolaganju nevladine i omladinske organizacije koje se bave radom sa mladima. Na vama je samo da pokucate, a vrata će se sama otvoriti.

Omladinski rad u praksi su sve one prilike koje vam omogućavaju da učite, družite se, doprinosite zajednici, putujete, istražujete, zabavljate se, pomažete drugima i proživite najljepšu mladost.

Biti omladinski radnik je i odgovoran posao, a to se postaje na Proni akademiji omladinskog rada (PAOR), koju trenunto pohađam. Sada sam polaznik akademije, a uskoro ću imati priliku da radim sa mladima, a kada radite s mladima i vi ste mladi, a mladost je vječna.