BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Omladinski rad u praksi – od lokalnog do međunarodnog nivoa, šta je bitno? – Harisa Bojčić

Unapređenjem nas samih kao mladih ljudi, kao budućih omladinskih radnika svakodnevno ne spoznajemo samo nove kompetencije, vrline i ostale karakteristike  nas samih, nego i svo bogatstvo omladinskog rada, i onog u praksi ali i u teoriji. Detaljnijim proučavanjem omladinskog rada doznajemo da se omladinski rad nalazi na svim nivoima, od onog nama najbližeg lokalnog, pa sve do međunarodnih nivoa, a vrijednost i jednih i drugih jeste nemjerljiva. Svaki nivo omladinskog rada pruža nam bezbroj mogućnosti, ako se dovoljno trudimo, ali šta je zapravo omladinski rad u praksi – od lokalnog do međunarodnog nivoa, šta nam je bitno?

Omladinski rad nam pruža bolje suočavanje sa izazovima s kojima se susrećemo svakodnevno, naročito kao građani jedne zemlje u tranzicijskom procesu sa velikim problemima, koji nažalost nisu zaobišli ni mlade ljude. Samom saradnjom formalnog i neformalnog obrazovanja, za šta je PRONI centar idealan primjer, postajemo mladi ljudi, na kraju krajeva omladinski radnici, koji su svjesni univerzalnih i ljudskih vrijednosti koje trebaju posjedovati da bi bili dobri članovi društva i time pomogli svojoj zajednici, a kada je ta zajednica Bosna i Hercegovina, kao što je u našem slučaju, zadatak postaje dosta zahtjevniji, ali ne i neizvediv.

Šta je bitno?

Budući omladinski radnici kroz svoje neformalno obrazovanje u vidu omladinskog rada, bilo da se radi o lokalnom ili međunarodnom nivou postaju aktivni nosioci promjena koje su nužno potrebne svim članovima društva, a ne samo mladima. Omladinskim radom postajemo informisani, svjesni o problemima, za koje smo nekada kao pasivno mlado društvo dosta manje marili. Ono što je najbitnije od svega, omladinski rad nas uči kako da iskoristimo, dotada neiskorišteno znanje i kapacitete da bi doprinijeli pozitivnim promjenama. Uči nas i da postoje mnogo veći problemi nego što smo nekada mislili, ali nas uči i mnogo većem znanju koje se krilo u nama, ali je bilo nedovoljno iskorišteno. Kroz omladinski rad čujemo glas mladih ljudi, čujemo ideje i stavove, čujemo rješenja. Kroz različite radionice, treninge i ostale projekte koji su sastavni dio omladinskog rada učimo se boljoj interakciji, razvijanju svojih kapaciteta, izgradnjom samopouzdanja, javnog nastupa i još mnogo toga. Omladinski rad, bilo da je riječ o lokalnom ili međunarodnom nivou sprovodi sve ove aktivnosti u svrhu boljeg obrazovanja mladih ljudi, ali svaki mladi čovjek svojom jedinstvenošću učini ove aktivnosti drugačijim, tako da monotoniji nema mjesta. Ovakav vid omladinskog rada posebno niže dobro rezultate kombinujući lokalne, regionalne, međunarodne nivoe, tako spajajući ugodno s korisnim, te kroz brojna putovanja i druženja sa ljudima iz cijelog svijeta zajedno učimo kako postati omladinski radnici, mladi ljudi korisni svima u društvu. Ono što smatram jako bitnim jeste sama interakcija na relaciji lokalni – međunarodni nivo, stalno učenje i unapređenje svojih aktivnosti da bi se svaki od ovih nivoa mogao nositi sa novostima koje dolaze, a dobro suočavanje sa svim što nam dolazi u konačnici bi značilo bolje zajedničko rješavanje problema. Zbog toga, regionalni sastanci, međunarodni seminari, forumi i različiti treninzi predstavljaju idealnu priliku za razmjenu znanja, ideja i iskustava zajedno čineći odnos lokalno – međunarodno još boljim. Svaka nova radionica, novi trening ili bilo koji drugi projekat tako postaje novo iskustvo, nova stepenica znanja te novo poznanstvo. Sve ovo nas vodi u našoj priči ka uspjehu, samo trebamo iskoristiti prilike koje nam se nude, jer nikad nećemo znati koliko pozitivnog nam može donijeti, ako ne pokušamo.