BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

#PRONI je sudjelovao na live webinaru “Connected or muted?”

Danas je PRONI sudjelovao na live webinaru “Connected or muted?” gdje je ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Norveške Ine Eriksen Søreide pozvala stručnjake o sudjelovanju žena, liderstvu u izgradnji mira i prevenciji konflikta na dijalog o novim izazovima i mogućnostima za sudjelovanje žena u mirovnim procesima u vremenu COVID-19.

Cijenjeni panelisti su bili: Miroslav Jenča, Geir O. Pedersen, Mavic Cabrera Balleza, Sanam Naraghi Anderlini MBE i Sylvia R. Thompson.

Tijekom razgovora sudionici su imali pravo postavljati pitanje tekstualnim dijelom na koja bi panelisti odgovarali.

Kroz diskusiju ministrica vanjskih poslova Kraljevine Norveške je iznijela da žene nisu ravnopravno uključene u mirovnim procesima i da trebamo još više pričati o tome da potaknemo proces većeg uključivanja žena te da postoje medijatori ženskog spola tako da to ne može biti razlog neravnopravnosti spolova u mirovnom procesu.

Panelisti su izrazili svoja iskustva kroz svoj rad i da svaka žena nažalost nema iste uvjete rada tijekom ove trenutne situacije sa COVID-19 te da to uvijek moramo imati na umu. Ravnopravnost spolova i sudjelovanje žena je potreban u ovoj situaciji i postoji mogućnost podrške žena u mirovnim procesima za one koje nisu imali uvjete rada putem online kao ostali.

Stručnjaci ženskog spola u procesu izgradnje mira imaju pravo voditi razgovor za okruglim stolom i treba im se dopustiti taj prostor, pogotovo u zemljama gdje im se to ne dozvoljava i diskriminira. Zaključak je, uz sve ovo, nada da u budućnosti više neće biti potrebno naglašavati ženski spol prije njihove struke i da će biti ravnopravni a ne gledati ih drugačije u struci kojoj se bave.