BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

#POKMOSTAR – Volonteri i pozorište

Volonteri #POKMostar i pozorište

Uposlenici i volonteri #pokmostar , trenutnu situaciju oko virusa i ovaj vikend su iskoristili da pogledaju 2 predstave mostarskih pozorišta.

Na dan teatra, 27 marta gledali smo predstavu “Hamlet u selu Mrduša Donja” Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru , a 28 marta gledali smo predstavu “Mostarska djelidba” Narodno pozorište Mostar . Nakon svake predstave, imali smo diskusiju kojom su koordinirale volonterke #pokmostar i od kojih je ideja za aktivnost potakla.

Učesnici diskusije ističu da su u obje predstave primjetili dominatan patrijahalni odnos u porodici i nemogućnost žene da se izbori za ono što želi, kao i veliku sličnost sa trenutnim stanjem u društvu i državi.

Pozorišna predstava je samo jedan od načina kako da si ispunimo ovo vrijeme, ali i način da potaknemo na diskusiju, razmjenu mišljenja i druženje.

Hvala ekipi oba pozorišta na mogućnosti da predstave gledamo online.

Budimo odgovorni. #ostanimokuci i budimo produktivni.

Ove aktivnosti organizirane su u sklopu projekta #STaRBiH koji provodi Karuna Center for Peacebuildingf, #PRONI ,Mali koraci – Small Steps, Centar za izgradnju mira – Center for Peacebuilding i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina

#stayathome #proniusvakomgradu