BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Monika Bazina – Uloga omladinskog rada u BiH

Mislim da se svi sjećamo kako su nas kao djecu stariji uvijek pitali što želimo biti kada odrastemo. Odgovarali smo tako bezbrižno, tako sigurno u to da ćemo postati liječnici, astronauti,glumci pa čak i predsjednici najvećih država, nitko nam nije mogao stati na put ! Tko bi se i usudio ? Kao mala , oduvijek sam znala da želim biti osoba koja će pomoći drugima kada im to bude potrebno. Završila sam medicinsku školu kako bih pružila  snagu ljudima koji trenutno nisu mogli biti snažni za sebe. Upisala sam logopediju kako bih pružila svoju podršku i ljubav onim skupinama kojima nažalost to nije uvijek dano, međutim, još uvijek sam tražila nešto kroz što bih mogla na najbolji način prenijeti svoje ideje i svoju ljubav prema zajednici mladih. Sa svoje dvadeset i dvije godine, napokon sam se susrela s omladinskim rad. Na moju ogromnu sreću, upravo omladinski rad objedinjuje sve ono za čime tragam već dugi niz godina.

Definiciju omladinskog rada zasigurno možete pronaći na brojnim mjestima, međutim, po meni, omladinski rad je gotovo nemoguće ograničiti s nekoliko glavnih riječi koje bi opisale njegovu svrhu. Kako staviti u kutiju nešto što prelazi sve granice vjere,nacionalnosti, spola, etničke pripadnosti i svih ostalih „osobina“ po kojima nas tako rado vole razvrstavati. Po meni, omladinski rad nije samo neka definicija koju svatko može pročitati, omladinski rad je biće koje diše, živi i radi.  Kada bih opisala omladinski rad kao osobu pridjenula bih joj epitete poput kreativnosti, požrtvovnosti, individualnosti, metodičnosti, organiziranosti i na kraju krajeva, neophodnosti.

Kreativnost omladinskog rada je tako vješto prožeta u svim edukacijama, svim radionicama koje omladinski radnici svaki put iznova prave kako bi na najzanimljiviji način dočarali mladima ono što im je potrebno za vlastiti napredak i razvoj. Požrtvovnost leži u duhu omladinskog rada koji ne  poznaje tipične ljudske prepreke poput novca, statusa, plaće, niti bilo čega materijalnog koje na kraju dana nije ni bitno. Omladinski rad je tu da na svojim leđima iznese sve ono za čime mladi čeznu, a ponekad ne mogu dosegnuti.

Omladinski rad obrađuje i iznosi mladima brojne teme koje su individualno prilagođene grupi,pojedincu.zajednici na metodičan i organiziran način u čemu zapravo i leži njegova vrijednost. Omladinski rad je borba za prava učenja, prava življenja, za prava izbora i mogućnosti mladih.

Omladinski rad je neophodan za razvoj pojedinca !

Omladinski rad je neophodan za razvoj zajednice !

Omladinski rad je neophodan za razvoj društva !

Omladinski rad je neophodan za razvoj države !

Kažu : „Na mladima svijet ostaje.“, baš zbog toga, svi se trebamo truditi da pružimo prilike mladima u kojima će se njihov glas čuti, u kojima će oni moći postići sve svoje ciljeve i ispuniti svoj potpuni potencijal. Tu ulogu preuzima omladinski rad, i mislim da se svi možemo složiti koliku krucijalnu važnost baš taj rad ima u razvoju jedne mlade osobe pred kojom su brojni izazovi i testovi koje će svakodnevno savladavati tijekom svoga odrastanja.

Od malena sam svjesna važnosti ideje. Jedna dobra ideja će izdržati test vremena, test prolaznosti, ona će prevladati sve probleme koji joj stanu na put. Jedna dobra ideja je neprobojna. Omladinski rad prati razvoj mlade osobe, otkriva njene talente, gradi povjerenje,mogućnosti, zrelost, i zdravo odrastanje. Omladinski rad njeguje, štiti i realizira ideje mlade osobe i zbog toga je jedno od najvažnijih sredstava u razvoju i oblikovanju bolje budućnosti zajednice mladih u čitavom svijetu, a posebno u Bosni i Hercegovini.