BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

#PRONI je sudjelovao u projektu SEEDS

Predstavnica PRONI Centra za omladinski razvoj, Iva Ivanković učestvovala u projektu SEEDS (Partnership Building Activity). Projekat je održan u periodu od 23 – 29 februara 2020 godine u Oviedu, Španija, a domaćin aktivnosti i lider projekta je organizacija Youropia iz Ovieda.  PBA okupio je 26 predstavnika iz 16 organizacija i iz 13 zemalja svijeta koji su večinom članice Youth Express Network.

Organizacije koje su učestvovale u projektu su: Youropía (Spanjolska), Arciragazzi Portici “Utopia Attanasio” (Italija), Saglam dusunce gencler teskilati ictimai birliyi (Azerbejdzan), LaDies InnovatiVe Atelier – DIVA (Bulgarija), Udruzenje PRONI Centar za Omladinski Razvoj (BIH), League of Youth Voluntary Service (Bjelorusija), Belarusian Youth Public Union New Faces (Bjelorusija), Have A Dream (Egipt), Cabildo de Gran Canaria (Spanjolska), Camara de Comercio e Industria Italiana para España (Spanjolska), United Societies of Balkans Astiki Etaireia (Grcka), Parcours le Monde – Grand Est (Francuska), Azes Valboenses Futebol Clube (Portugal), Asociatia Centrul pentru Resurse Civice (Rumunjska) I organizacija Anlayis Icin Genclik Dernegi (Turska).

PBA je imao za cilj umrežavanje organizacija učesnica na projektu s cilje razvijanja projektnih aplikacija za naredni rok u okviru programa Erasmus+ Mladi. Ovo je izvranredna prilika da se upoznamo članice mreže koje do sad nismo imali priliku, i učvrstimo partnerstva s postoječim članicama ali i da upoznamo nove i razmijenimo iskustva u pogledu mobilnost mladih Zapadnog Balkana i mogućnosti koje im se nude. 

Kroz razmjenu informacija o omladinskom radu, primjetili smo da večina zemalja učesnica nema zakonski okvir omladinskog rada, kao ni da je omladinski rad prepoznat kao profesija. U Portugalu omladinski radnici su prepoznati kao profesija, a u Španiji I Portugalu pojedini rade u drzavnoj instituciji dok u ostalim državama omladinski radnici djeluju kroz nevladine organizacije. 

Sve organizacije učesnice su vrlo zainteresirane i ohrabrene za kreiranje novih projekata mobilnosti mladih tako da se radujemo narednim aktivnostima ovog projekta.