#PRONI je sudjelovao u projektu SEEDS

Predstavnica PRONI Centra za omladinski razvoj, Iva Ivanković učestvovala u projektu SEEDS (Partnership Building Activity). Projekat je održan u periodu od 23 – 29 februara 2020 godine u Oviedu, Španija, a domaćin aktivnosti i lider projekta je organizacija Youropia iz Ovieda.  PBA okupio je 26 predstavnika iz 16 organizacija i iz 13 zemalja svijeta koji su večinom članice Youth Express Network.

Organizacije koje su učestvovale u projektu su: Youropía (Spanjolska), Arciragazzi Portici “Utopia Attanasio” (Italija), Saglam dusunce gencler teskilati ictimai birliyi (Azerbejdzan), LaDies InnovatiVe Atelier – DIVA (Bulgarija), Udruzenje PRONI Centar za Omladinski Razvoj (BIH), League of Youth Voluntary Service (Bjelorusija), Belarusian Youth Public Union New Faces (Bjelorusija), Have A Dream (Egipt), Cabildo de Gran Canaria (Spanjolska), Camara de Comercio e Industria Italiana para España (Spanjolska), United Societies of Balkans Astiki Etaireia (Grcka), Parcours le Monde – Grand Est (Francuska), Azes Valboenses Futebol Clube (Portugal), Asociatia Centrul pentru Resurse Civice (Rumunjska) I organizacija Anlayis Icin Genclik Dernegi (Turska).

PBA je imao za cilj umrežavanje organizacija učesnica na projektu s cilje razvijanja projektnih aplikacija za naredni rok u okviru programa Erasmus+ Mladi. Ovo je izvranredna prilika da se upoznamo članice mreže koje do sad nismo imali priliku, i učvrstimo partnerstva s postoječim članicama ali i da upoznamo nove i razmijenimo iskustva u pogledu mobilnost mladih Zapadnog Balkana i mogućnosti koje im se nude. 

Kroz razmjenu informacija o omladinskom radu, primjetili smo da večina zemalja učesnica nema zakonski okvir omladinskog rada, kao ni da je omladinski rad prepoznat kao profesija. U Portugalu omladinski radnici su prepoznati kao profesija, a u Španiji I Portugalu pojedini rade u drzavnoj instituciji dok u ostalim državama omladinski radnici djeluju kroz nevladine organizacije. 

Sve organizacije učesnice su vrlo zainteresirane i ohrabrene za kreiranje novih projekata mobilnosti mladih tako da se radujemo narednim aktivnostima ovog projekta.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email