BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Putevi mira i prijateljstva

Implementirana je aktivnost mladih iz Bijeljine i Velike Kladuše ” Putevi mira i prijateljstva”, za cilj su imali da uz pomoć ovog projekta prenesu iskustvo mirovnog angažmana na mlade ljude kao jednog od najvažnijih koraka da izađu iz svoje zone komfora i priušte sebi nova iskustva i prijateljstva na osnovu kojih će se osjećati sigurnije na svakom mjestu koje nije njihova lokalna zajednica i samim tim će shvatiti da mogu da se osjećaju sigurno i prijatno u svojoj državi.

S obzirom na to da se projekat realizuje u dvije lokalne zajednice konsultovanjem između članova tima došli smo do zaključka da živimo u identičnom stanju koji se odnosi na religijski, vjerski i stereotipni stav stanovništva.

Naime, riječ je o dvije monoetničke zajednice koje većinski nemaju prijateljski stav, mišljenje i naklonjenost prema drugačijem vjerskom, religijskom i etničkom izjašnjavanju. U skladu sa tim, najveći akcenat stavljamo na mlade ljude koji od kućnog vaspitanja nastavljaju neprijateljskim stavom da ne prihvataju ”tuđe” i ”drugačije” u zemlji u kojoj živimo.

U vezi sa tim, naši sugrađani mlađe populacije (poćevši od tinejdžerskog doba) žive u već načetoj i naučenoj percepciji koja propagira mržnju. U Bijeljini je održana ova dvodnevna aktivnost 05.-06.oktobra, tokom prvog dana, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa direktorima CIM-a Mevludinom i Vahidinom i saznaju kako je izgledao njihov trnovit put građenja mira, a i one lijepe stvari mirovnog aktivizma i angažmana. Zatim su održane vršnjačke radionice na temu team-buildinga, a onda i obilazak bijeljinskih vjerskih objekata, manastir Svetog Vasilija Ostroškog i Atik džamiju Sultan Sulejmanovu.

Sutradan, na platnu je iscrtan golub mira, poruka i moto CIM-a “Naš put je mir”. Slična aktivnost se realizovala i u Velikoj Kladuši u Alternativnom domu kulture 12.-13.oktobra. Prvi dan su održane radionice na temu team-buildinga, koje su vodili vršnjački edukatori Davor Cvijanović i Jovana Tešić, zatim su učesnici imali priliku gledati predstavu “Imam jedan san…”.

Pored toga, imali su priliku učestvovati i na radionicama koje su organizovala aktivisti udruženja za prevenciju ovisnosti “Narko-NE”. Drugi dan je započeo iscrtavanjem identičnom slikom i motom kao i u Bijeljini, a potom su mladi pisali poruke mira i lijepili ih po oglasnim tablama u gradu.

#STaRBiH (Društvena transformacija i pomirenje) projekat je podržan od strane USAID-a BiH a implementira ga Karuna Center for Peacebuilding u saradnji sa PRONI Center for youth development, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH, Mali koraci – Small Steps i CIM – Centar za izgradnju mira Sanski Most – CIM.