BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Mali biznis – Veliki rezultati


Danas smo prisustvovali na Završnoj ceremoniji ” MALI BIZNISI-VELIKI REZULTATI ” koja se održala u Hotel ” Swissotel Sarajevo” povodom završetka sprovedbe Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH- EU ProLocal.

EU ProLocal je zajednički program Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji je implementirao GIZ u periodu januar 2016- juni 2019 godine. U okviru ovog Programa je sprovedeno niz aktivnosti u četiri odabrana sektora i 20 bosansko-hercegovačkih opština u cilju jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i ekonomskoj razvoja u BiH.

Program je u radu posebno stimulisao udruživanje više preduzeća ili opština, ali i saradnju i zajednički rad aktera javnog, privatnog i akademskog sektora.

Ceremoniju je otvorio Gdin. Dr. Gligor Stojkov, Menadžer programa, EU ProLocal, GIZ koji je ukratko iznio rezultate Programa.
Gdin. NJ.E. ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef EU Delegacije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH se osvrnuo na ciljeve i rezultate Programa iskazujući na kvalitet urađenog i nastavak podrške za pokretanjem biznisa u BiH.
Gđa. Michaela Pablick, voditeljica Odjela za privredu i privrednu saradnju , Ambasada Federalne Republike Njemačke u BiH pozdravila rad Programa i iskazala zadovoljstvo velikim napretkom u stimulisanju preduzeća ali i saradnju aktera javnog, privatnog i akademskog sektora.

Intervjui na pozornici – ” Podrška MSP- ovima u BiH ” su učestvovali predstavnici preduzeća : Gđa. Larisa Kadić, Pero d.o.o. Zenica, Gdin. Enriko Glekner, Miviko d.o.o. Posušje, Gdin. Mirza Sikirić , ZEDA Zenica, Gdin. Zdravko Miovčić, Eda, Banja Luka , Gđa. Karin Rau, GIZ i Richard Maša, Delegacija EU u BiH. Između ostalog cilj prisutnih na pozornici je da se zaustavi odliv mladih ljudi u inostranstvo kroz pokretanje malih biznisa koji upravo daju velike rezultate kako za mlade u BiH tako i njihovu budućnost.

Zatvaranje ceremonije je upriličeno govorom Gdin. Dr. Gligor Stojkov koji se zahvalio prisutnima i pozvao na Umrežavanje i obilazak izložbe ” Umjetnost privatnog sektora”.