BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRONI u Briselu predstavio rad OMLADINSKIH KLUBOVA

U periodu od 05 – 06 juna 2019 predstavnica PRONI Centra za omladinski razvoj, Adina Halilović, boravila je u Briselu gdje smo imali priliku predstaviti rad PRONI omladinskih kluba i način na koji PRONI vidi omladinski rad u zajednici, te isti primjenjuje tokom 21 godine svog postojanja.

CEV – European Volunteer Center, u saradnji sa španskom organizacijom Movimiento por la Paz (MPDL), bio je domaćin radionice „EU Aid Volunteers Workshop“, u okviru realizacije projekta “MPDL: Deployment of Volunteers for Peace-building and Women’s Rights” u Briselu u periodu od 6 – 7 juna.

Događaj je bio fokusiran na program EU-a za pomoć volonterima, uz doprinos ekspertskih svjedočenja organizacija koje šalju i već postojećih projekata. Ovo je bila prilika da i mi kao organizacija sa Zapadnog Balkana podijelimo svoja iskustva u programima volontiranja i izazove s kojima se susrećemo. PRONI Center for youth development je na ovom događaju
prisustvovao kao članica mreže Out of the Box.

Učestvovali smo u panelu „Role of gender-conscious NGOS in Peace Building & Humanitarian aid“ gdje smo predstavili rad PRONI Omladinskih klubova u BiH i njihov značaj u izgradnji mira i smanjenu stope nejednakosti zasnovane na spolu.

Zahvaljujemo se kolegama iz Out of the Box na prilici koju su nam omogučili i kolegama iz CEV – European Volunteer Center na gostoprimstvu i produktivnoj radionici u kontekstu razvoja partnerstva na europskom nivou.

Drugi događaj na kojem smo učestvovali i koji je od velikog značaja za PRONI, bila je generalna skupština ECYC – European Confederation of Youth Clubs. Generalna skupština se održala u periodu od 07 – 08 juna u prostorijama Omladinskog kluba Relie-F asbl. Skupštini je prisustvovalo 25 predstavnika iz 17 organizacija članica. ECYC predstavlja europsku mrežu
omladinskog rada i omladinskih klubova koji praktikuju i promovišu otvoreni rad za mlade i neformalno obrazovanje.

Vizija Evropske konfederacije omladinskih klubova (ECYC) je da osnaži mlade ljude kroz primjenu otvorenog omladinskog rada i neformalno učenje kako bi se promovisalo demokratsko i civilno društvo i ohrabrilo mlade ljude da se aktivno uključe u rad svoje zajednice. U sklopu našeg apliciranja za članstvo imali smo priliku za 10 minutnu prezentaciju PRONI-ja ostalim članicama ECYC, nakon čega su članice izglasale naše članstvo i omogućili nam da postanemo članica ECYC. Za PRONI je ovo od velikog značaja, jer sada imamo priliku prezentovati omladinske klubove na europskom nivou i omogućiti mladima koji dolaze u klubove umrežavanje s mladima iz Europe i razmjenu iskustva.

Radimo i kreiramo bolji svijet za mlade.

PRONI Center for youth development ove godine je otvorio 4 omladinska kluba (Bijeljina, Mostar, Sarajevo i Banja Luka) u okviru realizacije projekta #STaR (Societal Transformation and Reconciliation/ Društvena transformacija i pomirenje) koji je podržan od strane USAID Bosnia and Herzegovina, a zajednički ga implementiraju Karuna Center for Peacebuilding, Mali koraci – Small Steps, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH, CIM – Centar za izgradnju mira Sanski Most – CIM i PRONI Centar.