BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Radimo i kreiramo bolji svijet za mlade 👇👇

📌U prvoj polovini mjeseca maja, omladinski radnici i volonteri #POKMostarsu bili pravo aktivni, te realizujemo i pripremamo nove programe za mlade u Mostaru. Stay tuned.

✔️Omladinski radnici i volonteri su imali priliku učestvovati na treningu koji se bavio lobiranje i zagovaranjem, a koji je PRONI Centar organizovao na Jahorini u okviru realizacije projekta “Mladi u borbi protiv nasilnog ekstremizma”.

✔️Učestvovali smo u projektu “Select EU” koji implementira UG Libero s partnerskim organizacijama i opčinama. Imali smo priliku upoznati mlade iz BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije, te diskutovati o tome zašto nam je potrebna EU.

✔️Bili smo u gostima kod Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru – UNMO i Studentski Zbor Sveučilišta u Mostaru. Sa predstavnicima ovih studentskih organizacija razgovarali smo o načinu funkcionisanja i programima koje imaju. Također, smo imali priliku predstaviti #POKMostar i razgovarati o budućim načinima saradnje. Hvala Marijan i Đani na gostoprimstvu i radujemo se budućoj saradnji.

✔️Perpetuum Mobile u suradnji s #POKMostar, kao lokalnim partnerom, implementira projekat “Aktivni mladi za transparentne parlamente”. U proteklom periodu smo imali sastanak za učesnicima prilikom kojeg smo dogovorili termine rada i od ove sedmice smo počeli sa radionicama za prvu grupu. 
Poziv za prijave je i dalje otvoren i pozivamo sve mlade ljude iz Mostara da se prijave i nauče nešto novo. 
Inaće, Institut „Perpetuum mobile“ realizuje projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

✔️Tokom sastanka sa učesnicima #PAOR akademije dogovorili smo termine i način rada. Radujemo se početku iste i novim omladinskim radnicima. S prvim modulom počinjemo 28.05.2019. godine.

✔️Jedna od posjeta koju je #POKMostar imao ovog mjeseca je posjeta članica Plesni studio Mo-Stars . Veliko hvala trenerici Natasa Galuza Jekicna ukazanom povjerenju i pomoći. S mladim članicama razgovarali smo o trenutnim izazovima/problemima s kojima se svakodnevno susreću, kao što je visoka stopa međuvršnjačkog nasilja, te o mogućim rješenjima i interesima za određene programe kod mladih u Mostaru.

PRONI Center for youth development ove godine je otvorio 4 omladinska kluba (Bijeljina, Mostar, Sarajevo i Banja Luka) u okviru realizacije projekta#STaR (Societal Transformation and Reconciliation/ Društvena transformacija i pomirenje) koji je podržan od strane 
USAID Bosnia and Herzegovina, a zajednički ga implementiraju Karuna Center for Peacebuilding,
Mali koraci – Small Steps, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiHCIM – Centar za izgradnju mira Sanski Most – CIM i PRONI Centar.