BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Projekat “Izaberi Evropu” održan na opštini Vračar

U periodu od 9. do 12. maja 2019. godine realizovan je projekat “Izaberi Evropu” koji je podržan od strane programa Evropske unije – Evropa za građane i građanke, a koji je na opštini Vračar kroz brojne aktivnosti okupio ukupno preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije. Kroz interaktivan i dinamičan program, ovaj projekat je nastojao da uključi učesnike i građane sa lokala u EU izborne diskusije and omogući im da steknu uvid u sve benefite koje bi imali ili imaju kao građani EU.

U svetlu izbora za Evropski parlament, debate i diskusije širom Evrope, uključujući i zemlje koje su izvan EU, otvorile su pitanje „Zašto nam je potrebna Evropska unija“. U potrazi za odgovorom na ovo pitanje, Izaberi Evropu projekat je iskoristio ovaj momentum i prebacio ovo pitanje na lokalni nivo i među mlade ljude, omogućavajući građanima da se uključe u
diskusiju o načinu funkcionisanje EU, njenim demokratskim procesima i aktuelnim temama pred naredne parlamentarne evropske izbore. Kroz program sastavljen od različitih događaja, aktivnosti, radionica i diskusija, učesnici su zajedno sa građanima opštine Vračar imali priliku da istraže značaj EU i predstojećih izbora za mlade i građane na lokalu kroz prizmu
različitih tema poput zapošljavanja, otvorenih granica, obrazovanja, migracija, socijalne politike, mobilnosti i sl., omogućavajući im sagledaju sve benefite evropskog građanstva.

Događaj u Beogradu je zvanično otvoren konferencijom za medije na kojoj su se mladima obratili ambasador i šef EU Delegacije u Srbiji, g-din. Sem Fabrici, predsednik Skupštine opštine Vračar, g-din. Mihailo Grupković i predsednik UG Libero, Ivan Despotović. Polazeći od želje da ohrabre mlade ljude da da učestvuju u procesu donošenja odluka, svaki govornik je mladima predstavio svoju perspektivu značaja učešća mladih na izborima i sličnim procesima kojima uređuju svoje društvo i život. Nakon serije radionica i diskusija otvorenih za sve građane, učesnici su diskusiju premestili na Trg Nikole Pašića u okviru manifestacije „Grad Evrope“ koji je realizovala EU Delegacija u Srbiji. Učesnici su razgovarali sa građanima o izborima za Evropski parlament i temama koje su u sklopu tih izbora otvorene, pozivajući ih nakon toga da pošalju poruku svojim prijateljima u EU da učestvuju na izborima, u vidu personalizovane razglednice napravljene na Izaberi Evropu Foto butu.

Izaberi Evropu projekat je realizovao UG Libero u partnerstvu sa Gradskom opštinom Vračar, Proni centrom za omladinski razvoj i opštinom Bijeljina iz Bosne i Hercegovine, organizacijom Interkultura i opštinom Butel iz Makedonije, javnim zavodom Mladi Zmaji grada Ljubljane iz Slovenije, i organizacijom Connect International iz Brisela, Belgije.