BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Iskustva PRONI EVS volontera u Hrvatskoj

Ja se zovem Denis Fazlović i u nastavku ću vam ispričati moje iskustvo sa dvomjesečnog volontiranja u Hrvatskoj,Petrinja.

Ja sam na ovaj meni prvi i ozbiljni volonterski projekat pod imenom „International Volunteer Day“ organizovan od strane Udruge „IKS“ u Petrinji došao sa kolegom Muamerom Jašarevićem ispred PRONI Centra za omladinski razvoj i obojica smo bili jako uzbuđeni. U Petrinju smo stigli 11.11.2018. godine u poslijepodnevnim časovima,a na stanici su nas dočekali ostali volonteri i učesnici. Prvi utisak, prijatno iznenađeni gostoprimstvom i otvorenošću kolega. Nakon toga svi zajedno odlazimo do lokacije gdje ćemo boraviti 2 mjeseca, smještamo se i upoznajemo sa ostalim članovima. Pored nas dva volontera iz Bosne i Hercegovine u projektu su još učestvovali i dva volontera iz Mađarske, dva volontera iz Makedonije, tri volontera iz Francuske i jedan volonter iz Italije. Osim njih tu su bila još dva volontera, jedan iz Portugala i jedan iz Bosne iz Hercegovine koji su u Petrinji na dugoročnom EVS-u od 12 mjeseci.

Ponedeljak 12.11.2018. godine, u lokalnoj Udrugi „IKS“ upoznajemo nadređene Tamaru Jovičić i Gordanu Paton te njihov tim sa kojima ćemo zajedno tokom 2 mjeseca raditi na pripremi nekoliko evenata koje ćemo realizovati u lokalnom Pučkom otvorenom učilištu „Hrvatski dom“. Prvi event pod imenom „Međunarodni dan volontera 2018“ smo pripremali smo pripremali 26 dana i realizovali ga 07.12.2018. godine. Zavisno od individualnih sposobnosti i vještina podijelili smo se u timove i na kreativan način radili na različitim zadacima (Logistika,Promocija,Socijalne mreže itd.). U toku pripreme eventa imali smo na raposlaganju tim Udruge za sve što nam je bilo potrebo. U toku eventa volonteri su govorili o tome šta za njih znači volontiranje, zabavljali djecu, svirali i pjevali i realizovali interaktivnu igru sa gostima, a predstavnici Udruge „IKS“ su podijelili nagrade najvrijednijim volonterima 2018. godine. Drugi event pod nazivom „Multikulturalna večer“, realizovan 05.01.2019. godine, je bio opušteniji event gdje su volonteri pripremili prezentacije o svojim državama i tradicionalnu hranu i piće iz svojih država za goste. Na kraju eventa smo degustirali delikatese uz lokalni bend. Treći event je bila volonterska akcija održana 09.01.2019. godine u lokalnoj OŠ „Dragutin Tadijanović“ gdje smo prezentovali naše države, radili interaktivne kvizove a strani volonteri i podučavali đake i članove staračkog doma svojim jezicima. Sa ovim eventom smo završili naš posao u Petrinji i pozdravili se sa timom Udruge „IKS“ uz party u prostorijama Udruge. U toku naredna dva dana smo napustili Petrinju i vratili se u naše države. Projekat je trajao od 11.11.2018. godine do 11.01.2019. godine. Od 22.12.2018. do 02.01.2019. imali smo kolektivni odmor koji su volonteri iskoristili za putovanja.

Biti udaljen od kuće 2 mjeseca sa stranim volonterima je prilika da osoba upozna nove kulture, drugačije mentalitete, stekne nova poznanstva koja će po svemu sudeći trajati jako dugo. Činjenica da su mi ova dva mjeseca prošla kao „dlanom o dlan“ govori o tome koliko sam uživao u svakom trenutku. Nakon ovog iskustva osjećam se više odgovornom i samostalnom osobom jer sam živio „na svoju ruku“ i osjetio šta ustvari znači život. Unaprijedio sam svoje vještine timskog rada a i individualnog rada i odgovornosti u poslu. Hvala PRONI Centru za omladinski razvoj i hvala Udrugi „IKS“ na nezaboravnih 2 mjeseca. Unaprijedio sam sebe kao osobu zahvaljujući vama.

Ja sam Muamer Jašarević, učesnik kratkotrajnog EVS projekta “International Volunteer Day” u Petrinji, i danas ću vam pričati o ličnim iskustvima iz istog.

U Petrinju sam stigao 11.11.2018. sa kolegom Denisom Fazlovićem i kao što je kolega rekao, bili smo jako uzbudjeni, a u isto vrijeme nervozni, jer smo za projekt saznali 3 dana prije nego će početi. Na autobuskoj stanici su nas dočekali volonteri koji su stigli prije nas i odveli su nas do kuće u kojoj ćemo naredna 2 mjeseca da živimo. Pored nas, bila su 2 učesnika iz Makedonije, 2 iz Madjarske, 3 iz Francuske i 1 iz Italije, koji su svi živili u istoj kući s nama, i 2 volonterke na dugotrajnom EVS-u, 1 iz Bosne, a druga iz Portugala.

12.11.2018. smo se svi zajedno uputili u kancelariju u kojoj ćemo naredna 2 mjeseca raditi, “Udruga IKS”, te upoznajemo nadredjene.

U ova 2 mjeseca sam naučio neke stvari koje su mi od velike važnosti za budućnost. Živjeti i raditi sa 4 potpuno druge kulture, s potpuno drugačijim načinom života je bilo veoma zanimljivo i poučno. Naučio sam dosta, koliko o timskom, toliko i o individualnom radu, o samostalnom i grupnom načinu života i medjusobnom sporazumijevanju. Ovim putem želim da se zahvalim našim organizacijama “PRONI” i “IKS” što su nam omogućile iskustvo puno učenja, druženja, rada i putovanja.

Kroz ovo volontiranje sam se osamostalio i kroz ovo sve se uvjerio šta želim da radim u budućnosti.