Evropska sedmica kodiranja – PRONI

U okviru obilježavanja Evropske sedmice kodiranja od 06.10. do 26.10.2018. godine, a u sklopu projekta Meet and code PRONI Centar za omladinski razvoj uspješno je realizovao dva događaja te je dobio certifikat za učešće.

Sedmica kodiranja u EU 2016 se održava od 15. – 23. i predstavlja inicijativu kojom se obilježava programiranje sa kodom. Ideja je da se programiranje prikaže na transparentniji način, te pokaže mladim, odraslima i starijima kako da realizuju svoje ideje kodiranjem, pojednostavi ove vještine te okupi one motivisane da zajedno uče o kodiranju.

PRONI Centar za omladinski razvoj organizovao je PRONI HUB koji za cilj ima upoznavanje mladih sa novim modernim tehnologijama. Haris Salkić, student mašinskog fakulteta Sarajevo, učestvovao je u izradi robotske ruke, te je predstavio programiranje, svrhu i način izrade iste. Pored robotske ruke, učesnicima je predstavljen i 3D printer, te način printanja 3D modela.

Učesnici su imali mogućnost postaviti pitanja vezana za robotsku ruku ili 3D printer.
S obzirom da su mladi bili mnogo zainteresovani novim tehnologijama, PRONI “Centar za omladinski razvoj” nastojaće  da organizuje još događaja ovakvog tipa.

Drugi događaj bio je PRONI Škola kratkog filma – Polaznici ove škole naučili su, uz pomoć iskusnih mentora, kako samostalno snimiti kratki igrani film. Učesnici su bili podijeljeni u pet timova: Scenaristi, režiseri, direktor fotografije/snimatelji, montažeri i glumačka postava. Finalni proizvod projekta je kratki film “ Pijaca ljudi “ koji je trenutno u fazi montaže. Na samom kraju projekta podijeljeni su certifikati za učešće, za polaznike škole kratkog filma.

PRONI Škola kratkog filma prepoznata kao dobar i kvaliteta primjer nastavlja svoju realizaciju sa novim polaznicima izvan Brčkog.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email