BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Evropska sedmica kodiranja – PRONI

U okviru obilježavanja Evropske sedmice kodiranja od 06.10. do 26.10.2018. godine, a u sklopu projekta Meet and code PRONI Centar za omladinski razvoj uspješno je realizovao dva događaja te je dobio certifikat za učešće.

Sedmica kodiranja u EU 2016 se održava od 15. – 23. i predstavlja inicijativu kojom se obilježava programiranje sa kodom. Ideja je da se programiranje prikaže na transparentniji način, te pokaže mladim, odraslima i starijima kako da realizuju svoje ideje kodiranjem, pojednostavi ove vještine te okupi one motivisane da zajedno uče o kodiranju.

PRONI Centar za omladinski razvoj organizovao je PRONI HUB koji za cilj ima upoznavanje mladih sa novim modernim tehnologijama. Haris Salkić, student mašinskog fakulteta Sarajevo, učestvovao je u izradi robotske ruke, te je predstavio programiranje, svrhu i način izrade iste. Pored robotske ruke, učesnicima je predstavljen i 3D printer, te način printanja 3D modela.

Učesnici su imali mogućnost postaviti pitanja vezana za robotsku ruku ili 3D printer.
S obzirom da su mladi bili mnogo zainteresovani novim tehnologijama, PRONI “Centar za omladinski razvoj” nastojaće  da organizuje još događaja ovakvog tipa.

Drugi događaj bio je PRONI Škola kratkog filma – Polaznici ove škole naučili su, uz pomoć iskusnih mentora, kako samostalno snimiti kratki igrani film. Učesnici su bili podijeljeni u pet timova: Scenaristi, režiseri, direktor fotografije/snimatelji, montažeri i glumačka postava. Finalni proizvod projekta je kratki film “ Pijaca ljudi “ koji je trenutno u fazi montaže. Na samom kraju projekta podijeljeni su certifikati za učešće, za polaznike škole kratkog filma.

PRONI Škola kratkog filma prepoznata kao dobar i kvaliteta primjer nastavlja svoju realizaciju sa novim polaznicima izvan Brčkog.