COOLtura – Novi trendovi, nove priče – Beograd


COOLtura – Novi trendovi, nove priče (Beograd, 5-7.10.2018)

Gradska opština Vračar i Udruženje građana BUM u saradnji sa partnerima i predstavnicima civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovenije i Makedonije realizovali su projekat „COOLtura – Novi trendovi, nove priče“.  Ovaj projekat sprovodi se uz pomoć programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“.

Svečano otvaranje događaja koji se održava u okviru ovog projekta održano je u subotu, 6. oktobra 2018. godine u zgradi Gradske opštine Vračar gde se veliki broj mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Belgije okupio kako bi kroz metode neformalnog obrazovanja učili o značaju umetnosti i kulture u izgradnji povjerenja i saradnje među ljudima različite vjerske, kulturne i nacionalne pripadnosti.

Na početku svečanog otvaranja brojnim gostima i predstavnicima medija obratio se Mihailo Grupković, predsjednik Skupštine Gradske opštine Vračar, koji im je poželio dobrodošlicu u Beograd. On je naglasio ogroman značaj koji kulturne razmjene i mobilnost umjetnika imaju u procesu pomirenja i osnaživanja saradnje među ljudima jugoistočne Evrope. Osim toga, mobilnost omogućava umjetnicima da se povežu sa svojim kolegama iz cijele Evrope, izgrade saradnju i razviju kanale komunikacije kako bi svoj rad učinili pristupačnijim i atraktivnijim mladima.

Danijela Maljević, predsednica uduženja građana BUM, izjavila je da je osnovna namjera partnera na projektu COOLtura da omoguće mladima da se pokrenu, da u okviru procesa razmene mladih uče o različitim kulturama i upoznaju se sa značajem umjetnosti u izgradnji evropskog građanstva.

Na kraju ceremenije otvaranja govorio je i Nikola Kolja  Božović, likovni umjetnik i član organizacionog odbora Oktobarskog salona, koji je naglasio značaj ove kulturne manifestacije za razvoj savremene vizuelne umjetnosti u Srbiji. On je izjavio da je jedini nedostatak Oktobarskog salona činjenica da se on održava samo u Beogradu, dok građani manjih mjesta nemaju priliku da uživaju u vrhunskoj umetnosti. Upravo zbog te činjenice projekti poput „COOLtura- Novi trendovi, nove priče“ predstavljaju jedinstvenu šansu mladih iz celog regiona da posjete izložbe u okviru Salona i upoznaju se sa aktuelnim trendovima u savremenoj umetnosti.

Cilj projekta „COOLtura- Novi trendovi, nove priče“ je povećanje dostupnosti kulture kroz promociju mobilnosti umjetnika i umjetnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Posebnu pažnju posvetićemo motivisanju umjetnika i ustanova kulture iz našeg regiona da koriste digitalne kanale komunikacije kako bi svoje poruke učinili pristupačnijim i atraktivnijim mladima, koji treba da postanu njihova nova publika. Kroz ovaj projekat želimo da navedemo mlade da počnu da posećuju kulturne događaje van svojih gradova i zemalja i da kulturu vide kao jedan od razloga zašto je dobro upoznati se sa ljudima koji pripadaju drugoj naciji, religiji ili kulturi.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email