BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

COOLtura – Novi trendovi, nove priče – Beograd


COOLtura – Novi trendovi, nove priče (Beograd, 5-7.10.2018)

Gradska opština Vračar i Udruženje građana BUM u saradnji sa partnerima i predstavnicima civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovenije i Makedonije realizovali su projekat „COOLtura – Novi trendovi, nove priče“.  Ovaj projekat sprovodi se uz pomoć programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“.

Svečano otvaranje događaja koji se održava u okviru ovog projekta održano je u subotu, 6. oktobra 2018. godine u zgradi Gradske opštine Vračar gde se veliki broj mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Belgije okupio kako bi kroz metode neformalnog obrazovanja učili o značaju umetnosti i kulture u izgradnji povjerenja i saradnje među ljudima različite vjerske, kulturne i nacionalne pripadnosti.

Na početku svečanog otvaranja brojnim gostima i predstavnicima medija obratio se Mihailo Grupković, predsjednik Skupštine Gradske opštine Vračar, koji im je poželio dobrodošlicu u Beograd. On je naglasio ogroman značaj koji kulturne razmjene i mobilnost umjetnika imaju u procesu pomirenja i osnaživanja saradnje među ljudima jugoistočne Evrope. Osim toga, mobilnost omogućava umjetnicima da se povežu sa svojim kolegama iz cijele Evrope, izgrade saradnju i razviju kanale komunikacije kako bi svoj rad učinili pristupačnijim i atraktivnijim mladima.

Danijela Maljević, predsednica uduženja građana BUM, izjavila je da je osnovna namjera partnera na projektu COOLtura da omoguće mladima da se pokrenu, da u okviru procesa razmene mladih uče o različitim kulturama i upoznaju se sa značajem umjetnosti u izgradnji evropskog građanstva.

Na kraju ceremenije otvaranja govorio je i Nikola Kolja  Božović, likovni umjetnik i član organizacionog odbora Oktobarskog salona, koji je naglasio značaj ove kulturne manifestacije za razvoj savremene vizuelne umjetnosti u Srbiji. On je izjavio da je jedini nedostatak Oktobarskog salona činjenica da se on održava samo u Beogradu, dok građani manjih mjesta nemaju priliku da uživaju u vrhunskoj umetnosti. Upravo zbog te činjenice projekti poput „COOLtura- Novi trendovi, nove priče“ predstavljaju jedinstvenu šansu mladih iz celog regiona da posjete izložbe u okviru Salona i upoznaju se sa aktuelnim trendovima u savremenoj umetnosti.

Cilj projekta „COOLtura- Novi trendovi, nove priče“ je povećanje dostupnosti kulture kroz promociju mobilnosti umjetnika i umjetnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Posebnu pažnju posvetićemo motivisanju umjetnika i ustanova kulture iz našeg regiona da koriste digitalne kanale komunikacije kako bi svoje poruke učinili pristupačnijim i atraktivnijim mladima, koji treba da postanu njihova nova publika. Kroz ovaj projekat želimo da navedemo mlade da počnu da posećuju kulturne događaje van svojih gradova i zemalja i da kulturu vide kao jedan od razloga zašto je dobro upoznati se sa ljudima koji pripadaju drugoj naciji, religiji ili kulturi.