BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

“Mladi otkrivaju Eramsus +” u Estoniji

PROJECT LAB „Youth discovering Erasmus +“ je projekt osmišljen i realizovan od strane SA Archimedes noorteagentuur organizacije iz Estonije, čija je treća edicija naziva PROJECT LAB III realizovana u Talinu od 12. do 16. marta 2018. godine kroz treninge namijenjene mladima iz nekoliko evropskih država.

Među 44 učesnika iz različitih organizacija iz Estonije, Portugala, Slovenije, Rumunije, Irske i Albanije našla se i predstavnica PRONI Centra za omladinski razvoj Arnela Podbićanin,  kao i član Omladinskog kluba Omerbegovača Harun Šabanović, volonterka zeničkog INPUT Centra za mlade Nizama Perenda, te Milenko Kojić ispred Opštine Ugljevik.

Cilj ovog projekta je povećanje učešća mladih i organizacija u Erasmus+Youth in Action programu, te ohrabrivanje i podrška za stratešku upotrebu Erasmus+ projekta kao sredstva za inkluziju i povećanje kapaciteta organizacija, kao i omogućavanje saradnje omladinskih radnika na internacionalnom nivou, s ciljem pronalaska projektnih partnera u organizacijama širom Evrope. Ovaj trening poslužio je kao prilika za omladinske radnike i mlade lidere da nekoliko dana aktivno sarađuju i rade na poboljšanju svog znanja, vještina i stavova.

Kroz tri radna dana treninga, nekoliko desetina omladinskih radnika iz sedam evropskih zemalja, imalo je priliku predstaviti organizacije iz kojih dolaze, te razmijeniti iskustva rada na projektima sa predstavnicima drugih organizacija. Nakon predstavljanja učesnika i detaljnog upoznavanja sa pravilima i mogućnostima Erasmus+ programa, učesnicima je data mogućnost samostalnog osmišljavanja projekata i pronalaska partnera za realizaciju istog.

PRONI Centar za omladinski razvoj ostvario je saradnju sa organizacijama iz Albanije, Portugala i Slovenije, radeći na projektu čijoj se realizaciji i implementaciji nadaju već do kraja tekuće godine. U fokusu projekta, kao i većine projekata osmišljenih tokom trajanja treninga, su mladi sa smanjenim mogućnostima.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine su ovaj trening iskoristili kao priliku za upoznavanje omladinskih radnika iz različitih dijelova Evrope, s ciljem sklapanja partnerstava, kao i priliku za učenje od iskusnog  tima internacionalnih trenera, a svoje znanje će moći primijeniti za osmišljavanje budućih projekata, kao i u daljem radu sa mladima.