BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

re:Generacija u Brčkom

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i Udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Kroz različite radionice i aktivnosti, učesnici projekta će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih 

Mladi Ambasadori pomirenja, učesnici USAID-ovog [Američka agencija za međunarodni razvoj] projekta re:Generacija, u petak su posjetili Skupštinu Brčko distrikta, nakon čega su obišli spomenike palim borcima te upriličili edukativno druženje sa bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane iz ovog grada.

Trojica ratnih veterana, nekada pripadnika tri različite vojske, u društvu mladih Ambasadora obišli su spomenike podignute palim borcima sve tri vojne jedinice te održali radionicu o pomirenju i zajedničkom životu u Brčko distriktu, ali i cijeloj BiH.

Cilj ovog druženja bilo je podizanje svijesti o razumijevanju, poštivanju i ujedinjenju među svim etničkim grupama u BiH, koje je neophodno na njenom putu ka boljoj budućnosti.

“Željeli smo pronaći tri osobe koje će biti pozitivan primjer suživota, bez obzira na njihova iskustva iz prošlosti. Kada čujete priče ovih vojnika i pogledate njihove živote danas, zaista povjerujete da ima nade da se promijene predrasude i zajedno krene naprijed. Iako su se nekad borili na tri različite strane, ovi ljudi danas su sugrađani, prijatelji i kolege koji su spremni zajedno graditi bolju budućnost. Smatramo da iz ovakvih primjera možemo puno naučiti”, poručili su mladi aktivisti iz Brčkog koji su osmislili ovu akciju.

Podrška vlasti u Brčkom

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić razgovarao je s mladim Ambasadorima pomirenja iz deset gradova u BiH.

Izražavajući zadovoljstvo razgovorom koji je imao s mladim ljudima koji, kako je rekao, imaju plemeniti cilj da rade na pomirenju u BiH, Kadrić je u izjavi za medije rekao da u tome imaju punu podršku vlasti u Brčkom.

“Vjerujem da će ovo što rade biti normalno ponašanje u godinama koje su pred nama i da će ovaj njihov angažman biti prepoznat u široj društvenoj zajednici kao model ponašanja svih. Mi u Brčkom ističemo da smo dobar ili najbolji primjer u BiH kada su u pitanju tolerancija, suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje, ali uvijek ima prostora da se dodatno izgrađuje naša zajednička vizija razvoja i budućnosti omladine u Brčkom i ovaj projekt može nam u tome pomoći”, rekao je predsjednik Kadrić.

Dokumentarni film

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i Udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Kroz različite radionice i aktivnosti, učesnici projekta će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Aktivnosti mladih Ambasadora, kao i drugi dijelovi projekta re: Generacija, bit će snimljeni i ekranizirani u obliku dokumentarnog filma čija se premijera očekuje na jesen ove godine.