BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

“TRANSLATE EU” u Beogradu sa PRONI Centrom

U periodu od 9-11.12.2017 godine PRONI Centar za omladinski razvoj, u saradnji sa udruženjem “Libero” iz Beograda okupio je oko 300 mladih na trodnevni događaj u Beogradu na kojem su učestvovali mladi ljudi iz Skoplja, Ljubljane, Brčkog i Beograda sa ciljem približavanja procesa EU integracija mladima i građanima.

Radionice su bile namijenjene mladima uzrasta od 18 do 30 godina.
Svi troškovi putovanja, smještaja i hrane tokom događaja su bili pokriveni od strane organizatora, a sve u okviru EU programa “Europa za građane i građanke“.

Dolaskom učesnika u hostel „Šuplja stena“  domaćini događaja su organizovali otvaranje i Interkulturalno veče gdje se kroz druženje i degustaciju tradicionalnih jela i pića upoznavalo sa ostalim učesnicima i kulturama njihove zemlje.

Drugog dana, nakon doručka pošli smo ka opštini Vračar gdje se održao Prodajni Sajam/Izložba ručno rađenih proizvoda grupe žena AtMisis, svečani prijem, te Konferencija za novinare na kojoj se prisutnima obratio Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić koji je govorio o specifičnostima Brčko distrikta kao posebne lokalne jedinice, te o harmoniji života 3 konstitutivna naroda.

Nakon konferencije, učesnici su prisustvovali na radionicama za koje su se prethodno opredijelili.
Radionice su bile na teme koje su bitne za zemlje koje su u procesu EU integracija, kao što su: Mobilnost, preduzetništvo, socijalna politika, kultura, obrazovanje, prava građana, ljudska prava, pametni gradovi, nauka  istraživanje, decentralizacija i mnoge druge.

Radionice su se održavale na bosansko/srpskom i engleskom jeziku.

Zadaće radionice „Prevedi EU“ jesu dovesti na jedno mjesto mlade ljude iz različitih zajednica i kultura, da udruženi, koristeći svoje kreativno i inovativno razmišljanje, objasne EU politike svojim građanima. Jedna od zadaća jeste i stvoriti interaktivni sadržaj koji će lokalne samouprave moći koristiti za veće uključenje građana u razvijanje europskog građanstva, politika i vrijednosti, te omogućiti da s njima razgovaraju na učinkovitiji način o euroskepticizmu i zajedničkoj budućnosti Europe kao i opremiti lokalne zajednice metodama i idejama za preuzimanje njihove uloge u komunikaciji prednosti od EU integracija ka građanima.

Nakon radionica, održan je sastanak prestavnika lokalnih samouprava i partnerskih organizacija, na kome je već pomenuti  Srđan Blažić  potpisao pismo namjere  s predstavnicima beogradske Opšine Vračar, Grada Ljubljane i skopljanske Opšine Butel s ciljem razvoja opština, osnaživanja odnosa između građana u lokalnim zajednicama, povećanja njihove participacije i stvaranja otvorenih, tolerantnih i inkluzivnih društava.

Učesnici su pored radionica i ostalih aktivnosti imali i svoje slobodno vrijeme za upoznavanje Beograda, kao i večernje druženje u  „Srpskoj kući piva“.

Trećeg dana smo svi zajedno sumirali utiske sa mladima i sa partnerima promovisali događaj.

Utisci učesnika su pozitivni, te su izrazili želju za učešćem i na  narednoj radionici „Prevedi EU“ koja će se održati naredne godine.
Takođe, postoji  i mogućnost da u skorije vrijeme Brčko distrikt bude domaćin iste ovakve priče.