BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Re:Generacija – “Ovo je zemlja za nas” i besplatni zagrljaji

U okviru projekta re:Generacija, mladi Ambasadori pomirenja su u Sanskog Mosta jučer na gradskim ulicama dijelili besplatne zagrljaje i to po imenima različitih etničkih skupina.

Takav projekt napravljen je da bi se ustanovilo da li i u kojoj mjeri građani imaju predrasude i da li su spremni prihvatiti zagrljaj od pripadnika bilo koje etničke grupe.

Takođe su obišli katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i džamiju u Sanskom Mostu gdje su prisustvovali misi, liturgiji i namazu.

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj educirati i motivirati mlade širom Bosne i Hercegovine da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova od kojih je jedan Brčko distrikt i naš Ambasador pomirenja ispred našeg grada je Dejan Rađen, koji su u prvom dijelu projekta pokazali najviše afiniteta za osmišljavanje i provođenje društveno odgovornih aktivnosti, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Osim ovog događaja u Sanskom Mostu, slična akcija upriličena je u petak u Prijedoru, gdje je oko 40 građana na glavnom trgu pjevalo čuveni hit grupe EKV “Ovo je zemlja za nas”, dok će slične aktivnosti u narednom periodu biti organizirane i u drugim bh. gradovima.

Sve ovo organizira se u cilju podizanja svijesti o suživotu, pomirenju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH, a posebno među mladim generacijama, saopćili su organizatori.