BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

RE:Generacija – PRONI Ambasador i projekti tim


Nakon velikog Samita mladih, koji je u okviru USAID-ovog projekta re:Generacija prošlog mjeseca održan u Sarajevu, odabrano je deset mladih lidera – Ambasadora pomirenja. Među kojima je i Dejan Rađen ispred Brčkog i ispred PRONI Centra za omladinski razvoj.

Odabrano je i deset zasebnih timova koji će u svojim lokalnim sredinama sprovoditi projekte zagovaranja pomirenja i zajedničke budućnosti u BiH.

Ovi mladi lideri, koji dolaze iz različitih bh. općina (Brčko, Doboj, Drvar, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Stolac i Zvornik), pokazali su da žele i mogu udružiti snage u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti svoje zemlje usljed čega su i odabrani za nosioce ovog dvogodišnjeg projekta.

Tim lider ispred projektnog tima BRČKO je Mirsad Zahirović:

Cjelokupni projekat reGeneracija je za sve pohvale, malo je riječi kojima bi se mogla opisati cijela organizacija. Utisci kao tim lidera su fantastični, mladima su pružene velike mogućnosti da se dokažu u svojoj zajednici u izradnji mira. Prezadovoljan sam načinom rada, od motivacije učesnika do samog rada na projektima mladih. Projekti su različitog sadržaja što govori i o kreativnosti mladih da na različite načine kreiraju svoje ideje koje vode do animiranja mladih i izgradnje povjerenja među građanima BiH.

Tim povodom, sarajevski Magacin Kabare i Međunarodni republikanski institut u BiH su prošlog vikenda okupili mlade Ambasadore i edukatore iz oblasti kulture, zagovaranja, umjetnosti i komunikacija na trodnevnoj radionici, gdje su učesnici, osim edukacije, dobili konkretne zadatke koji se odnose na njihove buduće aktivnosti u promociji pomirenja i jačanju suživota među različitim etničkim grupama.

Jedan od zadataka mladih Ambasadora bit će i priprema finalnog dokumentarnog filma koji će ispričati priču o svim njihovim aktivnosti u narednih godinu dana.

Ambasadori će usko sarađivati sa Magacinom Kabare-om i usvajati znanja i vještine koje će im pomoći u stvaranju završnog dokumentarnog filma. Ovaj film treba da zabilježi sve njihove posjete općinama, susrete sa lokalnim stanovništvom, posjete mjestima stradanja kao i njihove lične doživljaje i iskustva.Dokumentarac će se prikazivati širom BiH u periodu od septembra 2018. do maja 2019. godine”, kazao je direktor Magacin Kabare-a, Emir Kapetanović.

Trodnevnu radionicu u Sarajevu i druženje sa Ambasadorima upotpunile su i neke poznate ličnosti poput Frenkia i Marčela koji su razgovarali sa mladima o društvenim promjenama, građanskoj hrabrosti i odgovornosti.

“Mislim da nam treba ovakvih projekata, jer su mladi naraštaji jedina nada za bolju budućnost ove zemlje. Treba ih što više usmjeravati na etiku jednakosti, razumijevanja i poštovanja i sklanjati od stereotipa i uvriježenih predrasuda”, prokomentarisao je bh. reper Frenkie.