BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Bolji parlamenti – jača demokratija

Mladi ljudi u BiH pokazuju sve manje interesovanja za sticanje znanja o političkom sistemu u BiH, funkcionisanju institucija vlasti, učestvovanju u izbornom procesu, kao i aktivnom učestvovanju u procesima donošenja odluka. Nedostatak kapaciteta i vještina (informacija, znanja, stavova…) kod mladih u BiH reflektuje se kroz njihovu nisku izlaznost na izborima na svim nivoima (kantonalnom, entitetskom, državnom i lokalnom).

Prema podacima Centralne izborne komisije samo 16-21% mladih je glasalo u periodu između 2002. i 2012. godine, u zavisnosti od izborne godine.

Institut za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile želi da da svoj doprinos povezivanju mladih sa donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini. Projekat „Bolji parlamenti – jača demokratija“ ima za cilj da poboljša kapacitete i mogućnosti mladih i omladinskih nevladinih organizacija, da utiču na parlamentarne procese koji se bave specifičnim pitanjima mladih.

Omladinski centri/organizacije koji učestvuju u projektu su: DON Prijedor, Dom omladine Zvornik, Omladinski centar Trebinje, Udruženje za edukaciju i političku organizaciju Doboj, PRONI Bijeljina, Damar omladine Visoko, DOM Velika Kladuša, Snaga mladih Mostar, Nova vizija Novi Travnik i Centar za edukaciju mladih Zenica. Ovaj elektronski priručnik je namijenjen za edukaciju mladih (učenika/ca srednjih škola), a svrha mu je da upozna mlade o političkom sistemu i načinu učešća građana, posebno mladih u demokratskim procesima. Lako je razumljiv, prilagođen jeziku mladih, sa jasnim i konkretnim primjerima. Teme koje obrađuje priručnik su: 1. Prepoznavanje problema, 2. Zagovaranje i lobiranje, 3. Aktivno biračko pravo, 4. Koristi od aktivnog učešća u javnom životu i 5. Vještine komunikacije. Svaka od tema je osim teorijskog dijela praćena i primjerom radionice koja se može praktikovati u školama, omladinskim nevladinim organizacijama i drugim ustanovama i organizacijama za mlade.

Obuku mogu da rade mladi ljudi, vršnjački eduaktori/ce, omladinski radnici/e, i nastavno osoblje u okviru časova demokratije, razredne nastave ili u okviru bilo koje druge obuke za mlade.

U okviru projekta je razvijen i priručnik o aktivizmu za mlade “Aktiviraj” koji možete preuzeti ovde.

Projekat podržava Ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu.